AirWash Nederland B.V

AirWash Nederland B.V


AirWash is een vol automatisch melkstel reinigingssysteem – een krachtig instrument ter preventie van kruisbesmetting van mastitis. Het systeem bied iedere koe een hygiënisch gereinigde tepelvoering. Nadat een koe gemolken is wordt de tepelvoering volledig automatisch gereinigd om zo kruisbesmetting te voorkomen.

Resultaten van studies uitgevoerd door de GD van dieren hebben aangetoond dat er resten van staphylococcus Aureus voor ten minste 6 melkingen achter blijven in de tepelvoering, na het melken van de besmette koe.

Het unieke AirWash system pakt het bovengenoemde probleem in een eenvoudige en efficiënte manier aan. Het vermindert het risico van kruisbesmetting van koe-naar-koe tot een absoluut minimum zonder verandering in uw melk proces. De achter gebleven melkresten worden naar het melken van iedere koe dmv water met desinfecteren vloeistof en gefilterde perslucht gereinigd en gedroogd.

Laboratorium onderzoeken hebben aangetoond dat het aantal pathogene kiemen naar het reinigen met het AirWash systeem was vermindert met 99.99%!

  Werking van het systeem

Het systeem is overzichtelijk en eenvoudig ontworpen, gemakkelijk te monteren en vereist weinig onderhoud. Het water dat gebruikt wordt voor het reinigen kan standaard leiding water zijn of water met een desinfecterende chemische toevoeging.

Het systeem omvat een dosatron. Een volautomatisch chemische doseereenheid, die door middel van water flow de juist ingestelde concentratie van chemische vloeistof aanzuigt en mengt met water. De meeste geïnstalleerde installaties gebruiken een chemisch product op basis van perazijnzuur en waterstofperoxide, wat resulteert in het bereiken van 99,99% uitspoeling van de pathogene kiemen uit de tepelvoering.

De gemengde wateroplossing en perslucht wordt met tussenposen geïnjecteerd in de tepelvoering, 30 seconden na afname van het melkstel. Deze tijdsinstelling kan indien nodig op een ander waarde worden ingesteld. De injectie vindt plaats door middel van een speciaal ontworpen injector. De injectoren kunnen worden aangebracht op elk willekeurig type tepelvoering en zijn dan dus ook leverbaar in 3 verschillende maten, te weten 8, 10 en 12 mm. De Injector wordt in de korte melkslang geplaatst, tussen de melkbeker en melkstel, er is dus geen andere of speciale tepelvoering nodig. Elke injector bevat een terugslagklep, waardoor het gegarandeerd geen invloed heeft op het vacuüm niveau en de stabiliteit hiervan.

Het AirWash systeem kan worden geïntegreerd op elk merk en type melkinstallatie en geconfigureerd worden voor volledig automatisch bediening op twee verschillende manieren:

      1.       Voor een groepenmelkstal zoals visgraat of zij-aan-zij volledig uitgerust met melkstellen. wordt de reiniging van de melkstellen per melkstalzijde       uitgevoerd zodra het uitgangshek wordt geopend.

      2.       Voor Swing-over, carrousel of tandem melkstal wordt de reiniging van melkstel automatisch na een ingestelde tijdvertraging gestart nadat het melkstel is afgenomen van de koe.

Het Airwash systeem is door een erkend monteur programmeerbaar aan de wensen van de klant. De aanbevolen standaard reiniging is ingesteld op 7 water injecties ieder gevolgd door luchtinjecties. De totale spoelcyclus duurt slechts 20 tot 30 seconden en verbruikt slechts 400 tot 500 ml water.